Baanreglement

Gebruik van de banen, slepen & het weer

Voorop staat… je baan slepen nadat je getennist hebt, zou moeten zijn als de wc doorspoelen na je bezoek ;-) Het is vanzelfsprekend en wel zo netjes voor de volgende spelers.
Dus ook ná de laatste tennisles van een dag, een potje vrijspelen of een competitiewedstrijd. Dit geldt voor zowel de volwassenen maar ook voor de jeugdleden.

Wanneer kan er nu wel en niet gespeeld worden en moeten we altijd slepen of toch niet? Hieronder en korte uitleg die je hopelijk iets meer inzicht geeft.

Regen - In de regen zijn onze banen bespeelbaar. Dit stopt wanneer er (beginnende) plasvorming is, dan zijn de banen per direct niet meer bespeelbaar en moet er gestopt worden.

Slepen -  We krijgen geregeld vragen over het nut en noodzaak van slepen en vele meningen van wat nu wel en niet moet. Voor alle leden van onze club geldt hetzelfde:

  • Voorop staat… je baan slepen nadat je getennist hebt.  geef het goede voorbeeld en spreek andere leden aan als het vergeten wordt.
  • Uitzondering (niet slepen dus): bij nat of vochtig weer. 
    • om dit te testen: druk met platte hand op het zand, blijft er veel zand aan je hand plakken? Dan niet slepen.
  • Hoe slepen?
    • Slepen cirkelvormig van buiten naar binnen, volgens onderstaand patroon en zorg dat de cirkels overlappen zodat je niets vergeet. Lopen mag, maar nog beter is als je dat doet met tempo, je hebt dan echt eer van je werk en laat een egale baan achter ;-)
    • Na het slepen het sleepnet opruimen 

Sneeuw, ijzel -  plassen of dooiwater op de banen? De banen zijn onbespeelbaar en zal dat z.s.m. op de website vermeld worden. Zie ook de “Winterse omstandigheden” hieronder.

 
  

 

Toelichting - daarom is slepen/vegen verplicht

Naast het dagelijkse onderhoud en jaarlijkse groot onderhoud door een extern bedrijf, is het slepen / vegen na het spelen net zo belangrijk, dit doe je met de netten die naast de baan hangen.

Velen van jullie zullen dit onnodig vinden, maar we willen hieronder kort uitleggen waarom het vegen/borstelen van de baan de levensduur van de tennismat verlengd. Een Smashcourt baan (of Rood kunstgras baan) ziet er in opbouw van boven naar onder als volgt uit:

  • Infill fijn, rood keramisch zand van 0,3 – 0,8 mm tot net boven de vezel van mat.
  • Stabiliteitsmat van 12 mm hoog
  • Geovlies
  • Een lavalaag van ongeveer 10 cm.
  • Een zandpakket van ca 40 cm.

Wanneer de infill goed is verdeeld in de stabiliteitsmat ligt er overal 1 mm infill boven op de matvezels. Zodoende kan er op die dunne laag ‘gegleden’ worden naar de bal. Wanneer een baan bespeeld wordt zal plaatselijk de infill weg worden geschoven waardoor de vezel van de mat bloot komt te liggen. Nu ontstaat er dus een moment waarop de mat gaat slijten. Met vegen/borstelen wordt de infill opnieuw verdeeld waarmee we slijtage van de mat verminderen.

Daarom is het van groot belang en verplicht om na het spelen te vegen/borstelen, behalve bij vochtig weer. Bij vochtig weer gaat de infill oprullen en moet je stoppen met het vegen/borstelen van de baan.

Winterse omstandigheden

Via onze website zal voor zover mogelijk tijdig worden meegedeeld wanneer de banen niet bespeelbaar zijn. Indien deze mededeling om een of andere reden achterwege blijft, dan blijven de leden toch zelf verantwoordelijk voor het opvolgen van ons baanreglement. 
 
Banen wel bespeelbaar:  
KALE VORST

Indien het tijdens of net voor een vorstperiode niet geregend heeft, kan er over het algemeen gespeeld worden. De kans op blessures neemt wel toe.    
 
Banen NIET bespeelbaar:

SNEEUW

Betreding van de tennisbanen is bij sneeuw verboden. Vastgetrapte sneeuw ‘verijst’ en de scherpe kristallen beschadigen de vezels van de mat. Tevens hecht de ijsvorming zich aan de mat vast, waardoor het ijs  langzamer ontdooit. Sneeuw mag niet verwijderd worden, anders beschadigt dat de ondergrond. 
 
DOOI en OPDOOI *

Tijdens (op)dooi kan er niet gespeeld worden. De ondergrond is tijdens (op)dooi nog deels bevroren en betreden kan voor onherstelbare schade zorgen. Zie hieronder voor uitgebreide informatie mbt opdooi.  

IJZEL

Betreding van de tennisbanen is bij ijzel verboden. De ijskristallen fungeren als mesjes, met als gevolg het beschadigen van de vezels door het ijs.   
 
* Wat is Opdooi: 

Tijdens een periode van opdooi zijn de banen gesloten terwijl ze er op het eerste gezicht goed en bespeelbaar uitzien.  Hoe zit dat?  
Omdat onze banen veelal in de zon liggen en de temperaturen overdag boven nul komen, leidt dat tot zachte plakken onder de tennismat. Onder die tennismat zit een sportfundering van lava.  Het vocht daarin bevriest ‘s nachts. Overdag gaat de temperatuur naar boven de nul graden en verwarmt de zon het bovenste gedeelte van die lava laag. Het vocht erin smelt, maar kan niet weg door de bevroren ondergrond. Daardoor komt de mat los te liggen van de gekrompen zachtere ondergrond. Hierdoor stuiteren de ballen op die plekken maar 20 tot 40% van de normale hoogte. Dit geheel wordt opdooi genoemd.  

Onbespeelbaar: de bal stuit slecht en de klank van de balstuit klinkt dof.
Bespeelbaar: de bal stuit minimaal 80% omhoog en de klank van de balstuit klinkt helder.
Testen buiten het speelveld !

Onherstelbare schade

Bij het stappen op die zachte plekken, wordt de ondergrond ongelijk.  De tennisbanen krijgen hierdoor hobbels en golven die niet meer wegtrekken, ook niet in de periode na de opdooi. Dit kan zelfs tot onherstelbare schade leiden. Als herstellen wel mogelijk is, kost dat in ieder geval veel tijd en brengt het hoge kosten met zich mee.  

Om (permanente) beschadigingen te voorkomen, zijn de banen tijdens een periode van opdooi gesloten en worden ze dagelijks gecontroleerd. 

Meer informatie is te vinden op:

https://www.kennisvansport.nl/tennis/kennis-delen/bespelen-van-kunstgras-tijdens-de-winter

Overige punten van aandacht

Gedrag- Iedereen weet het wel, ga respectvol met elkaar en je omgeving om. Vloeken, schreeuwen en met rackets slaan en gooien hoort hier natuurlijk niet bij. "De grootste winnaars zijn zij die goed kunnen verliezen".

Telefoon- Ontspan en zet hem uit/zacht. Zeker tijdens wedstrijden.

Parkeergelegenheid- Parkeren in de parkeervakken voor ons tennispark of op de parkeerplaats van de supermarkt 100 meter verderop. Niet in de bocht op de weg parkeren. Kom zoveel mogelijk op de fiets.

Baanverlichting- Bij het verlaten van de baan direct uitzetten (indien laatste speler). 
LET OP!! om 23:00 uur moet alle baanverlichting uit zijn ivm overlast. (uitzondering zijn de toernooien waar tot 00:00 gespeeld mag worden).

Fietsen & Scooters- Parkeer fietsen en scooters in de daarvoor bestemde fietsenstalling.

Honden- Zijn aangelijnd welkom op het park. Uiteraard is er een opruimplicht wanneer de hond zijn behoefte heeft gedaan.

Roken- Het paviljoen en tennispark zijn rookvrij. Roken op het terras rondom het clubhuis is in 2024 nog toegestaan. Vanaf 1 januari 2025 is ons gehele park rookvrij.